Energiomkostninger

12. januar 2022

El-spotprisernes himmelflugt animerer til ekstra fokus på forbruget. Ofte kan der være flere muligheder for både at reducere forbruget og forbedre teknologierne der forbruger- eller producerer energi.

 

Varmepumper

Det politiske mantra i tiden er flere varmepumper. Men varmepumpen drives af el – bliver varmeomkostningerne så skyhøje? Ikke nødvendigvis! For det første har varmepumperne en god virkningsgrad – ofte får man 3 – 3,5 gange så meget varme ud, som den mængde el man forsyner varmepumpen med. Men jo bedre driftsbetingelser varmepumpen har, des højere nyttevirkning.

Driftsbetingelserne er ofte knyttet til vand flowet i varmeafgiver anlægget. Og for at holde vand flowet nede og temperaturen i anlægget oppe, er regulering af varmen alt afgørende. Her skal fokus være på både set punkter i de anlæg der regulerer varmen, men i lige så høj grad på de termostater og ventiler, der fysisk regulerer flowet. Er der styr på disse elementer, får man en tilstrækkelig temperatur i sit varmeanlæg og omkostningerne stikker ikke af.

 

Andre varmeforsyningsmuligheder

Har man flere muligheder for varmeforsyning ud over varmepumper, f.eks. en olie- eller biobrændselskedel. Og har man flere muligheder, kan man vælge den mulighed, der aktuelt er billigst.

I tabellen herunder ses eksempler på, hvad en kWh varme koster ved forskellige brændselspriser og nyttevirkninger. Nyttevirkninger og brændselspriser kan naturligvis variere, men tallene giver alligevel et fingerpeg om prisrelationerne mellem brændslerne.

 

Check forbruget

Det er tiden til at få checket op på energiforbruget. Ligger det i den høje ende? Er elhandelsaftalen for dyr? Er der nogle tilskudsmuligheder? Hvor er besparelsesmulighederne? Er der gamle energispareprojekter, der trænger til at blive støvet af igen?

Hos Byggeri & Teknik I/S får du faglig sparring til disse spørgsmål. Vi har udført rigtig mange energicheck og leveret løsningsforslag til at holde omkostningerne til energi i skak. Vi kan også hjælpe dig.

 

                              

Kontakt energi- og teknikrådgiver                    Gunnar Schmidt                          eller                    Kurt Mortensen

                                                                                       Tlf.: 2089 7800                                                          Tlf.: 4024 3081

 

Se evt. mere på Byggeri- og tekniks’ hjemmeside her 

Tilbage til toppen