Foderværdi i nonGM soja

19. marts 2021

  • Magnus Johansen
  • Stilling:Kvægrådgiver
  • Email:mjo@vestjysk.dk
  • Telefon:96814220
  • Mobil:51377608
  • Download vCard
Arbejdsområder
SensHub, CowConnect, NonGM, DMS
Flere er allerede skiftet over til Non GM fodring. Den typiske ændring er, at den klassiske sojaskrå skal erstattes af en Non GM variant.

Det meste af Non GM sojaen indeholder en lavere proteinprocent – typisk omkring 43% protein. Den tidligere soja var en stabil og ensartede råvarer. Det er ikke nødvendigvis det samme med nye Non GM soja. Det kan være, at I har bemærket en ændring? – Eksempelvis kan farven variere ved den nye slags sojaskrå.

Et billede, der indeholder jord, udendørs Automatisk genereret beskrivelse

Derfor har vestjysk taget en stikprøve af forskellige Non GM sojaskrå for at se, om der er variation, og hvor fodermidlet varierer. Det kender vi eksempelvis fra rapskagerne, der kan variere i kvalitet. Non GM fodring medfører lavere foderværdier af råvarerne. Det forårsager, at grovfoderandelen typisk falder i foderplanen.

I nedenstående skema er resultaterne af vores råvarer analyser og nogle standarder fra DMS

På baggrund af de analyser som vestjysk har foretaget, er der ikke de store udsving i proteinniveaet. Proteinforskellen er større i analysen af rapskager. Sojaprøverne varierer i råaske, råfedt og træstof. De prøver, som ligger højt i råaske og træstof er lavest på fedtindhold. Samtidig giver den nye Non GM soja en større mængde træstof. Det er blandt andet træstof, der forringer foderværdien af Non GM soja.

Ud fra disse analyser kan man se, hvad der sker med kvaliteten af Non GM soja. Derudover er der også en prisforskel på 50-70 øre mere pr kg end GM soja. Selvom sojaen er blevet dyrere og måske ringere i kvalitet, er den fortsat et vigtigt fodermiddel til lakterende køer samt goldkøer. Sojaens bidrag med essentielle aminosyrer kan sjældent erstattes helt. Derudover vil den lavere foderværdi i andre proteinalternativer skubbe mere grovfoder ud af foderplanen.

 

 

 

Tilbage til toppen