Fra gråd til guld med VESTJYSK’ kartoffelteam

17. juni 2019

the kartoffelwomans egne gulddrenge til Landsskue; fra v. Mads Bendix og Ib Clemmensen. Pressefoto.

 

Mød ”the kartoffelwomans egne gulddrenge til Landsskue og bliv nogle af fremtidens heldige kartofler.

På bare to uger kan en kartoffelhøst gå fra guld til gråd. For kartofler skal nusses og pudses. De skal tilses og passes. Der ligger op imod 10 gange så mange mandetimer i en hektar kartoffelafgrøde sammenlignet med andre afgrøder.

Men går det godt, så luner gevinsten til gengæld som en mild sommerbrise på bankkontoen.

Se også: Dansk kartoffelmel hitter: Langt flere landmænd kaster sig over stivelseskartoflen

Kartoffelpassion

Imidlertid er kartofler ikke bare noget man stopper i jorden og henter nogle måneder senere. Kartoffelproduktion er en passion. En lidenskab, der skal passes og plejes, og som kræver rådgivning fra passionerede kartoffelnørder.

På Landsskuet i Herning stiller Vestjysk med deres nye dreamteam og kartoffelpassionerede gulddrenge, som var de kartoffelwomans egne kloner; Ib Clemmensen og Mads Bendix. 

Ib Clemmensen har i over 25 år udelukkende beskæftiget sig med kartofler, heraf en lang årrække ansat hos Sagro, en af Danmarks største rådgivningsvirksomheder i Danmark.

Også Mads Bendix kommer fra Sagro, er opvokset med kartoffelproduktion og avler i dag også selv kartofler.

Begge er de lidenskabeligt optaget af at sikre kartoffelproducenterne en guldhøst.

Kartoffelavl eksploderer

Inden for de senere år er markedet på kartofler eksploderet, hvilket har fået mange landmænd i gang med den svære produktion.

– Dækningsbidraget på en kartoffelhøst kan være op imod 10 gange højere end korngrøder, fortæller Ib Clemmensen og forklarer, at kartofler er en produktion, der stiller krav om nøjagtig rådgivning.

– Vi ved, hvad de forskellige strategier kan, og vi er ikke låst af specielle præferencer. Vi bruger bare dét, der virker, pointerer Ib Clemmesen.

På Landsskue i Herning viser Ib og Mads eksempel på planteprøver og skimmelstyring, Ligesom de to kommer med bud på fremtidens ukrudtsbekæmpelse, og hvordan landmændene får omkostninger ned og udbyttet op.

– Produktion af kartofler stiller særlige krav til sædskifte, omhyggelighed, og opmærksomhed på bunker af sygdomme, siger Mads Bendix og forklarer, at efterafgrøde, næringstilskud og styring af markvandig har nøje indflydelse på den endelige resultatet.

De to kartoffelnørder træffes på VESTJYSK’ sædvanlige plads lige uden for Hal Q.

TID & STED
Landsskue i Herning
4. juli ­ 6. juli 2019

Yderligere information

Arbejdsområder
Etablering, erstatningssager, hard-core kvægrådgivning
    
Arbejdsområder
Kartofler

Tilbage til toppen