Vestjysk husholdningsråd til regeringens kødfri tallerken

29. oktober 2020

Regeringens plan for to kødfrie dage på tallerkenerne i de statslige kantiner bliver læst med interesse hos formanden for landboforeningen vestjysk, Søren Christensen.

”Det lyder spændende, og man kan jo kun tænke: ’Hvad bliver det næste, som staten skal blande sig i helt ned i den mindste detalje?’, siger den vestjyske landboforeningsformand.

Han anerkender, at regeringen denne gang først og fremmest tager fat i egen husholdning og blandt andet udfaser de dieseldrevne ministerbiler fra 2023. 

”Men når der i planen for grønne indkøb beskrives, hvordan de statsansatte højst må putte okse- eller lammekød i munden én gang om ugen, så må det næste vel være, at alle statsansatte, herunder ministre, kun må cykle på arbejde eller lade sig transportere med grønne, kollektive løsninger de fleste af ugens dage”, funderer Søren Christensen.

Han noterer sig, at regeringsplanen fastslår, at man faktisk endnu ikke kan beregne klimagevinsten ved en omlægning af fødevareforbruget i statskøkkenerne. 

”Man ved simpelthen ikke, hvor meget oksekød eller hvor mange bønner der spises af statsansatte. Til gengæld er det en ambition, at man ikke vil servere importeret soja eller palmeolie. Et godt husholdningsråd fra Vestjylland til at opnå konkrete klimagevinster kunne derfor være, at staten allerede fra i morgen prioriterer at købe lokale, danske fødevarer. Uanset om det er kød eller planter. Det er nemlig helt sikkert fødevarer, der er produceret klimavenligt og med lavt transportforbrug fra jord til bord”, siger Søren Christensen.

Tilbage til toppen